Un raport medico-legal întocmit în aprilie 1998, când Vitalie Proca se afla într-un penitenciar din Republica Moldova, arată că acesta suferea de sindom asteno-depresiv simptomatic, boală care îi dădea stări de tristeţe, tulburări de atenţie, apatie şi lentoare în mişcări.
În aprilie 2008, în timp ce se afla în penitenciar, Vitalie Proca a încercat să scape de detenţie pe baza unui certificat medico-legal din care reieşea că acesta este bolnav de "tuberculoză infiltrativă extinsă fază progresivă", drept pentru care nu-şi mai poate folosi decât jumătate din capacitatea plămânilor, având invaliditate de gradul 2.
În acelaşi timp, raportul medico-legal aducea la cunoştinţa instanţei că deţinutul are şi o afecţiune psihică. Astfel, Vitalie Proca a fost diagnosticat cu "sindom asteno-depresiv simptomatic", afecţiune care îi dădea stări de tristeţe, tulburări de atenţie, apatie şi lentoare în mişcări.
În contradicţie cu diagnosticul legiştilor, reprezentanţii Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova au arătat că bărbatul, care în documente figura drept grav bolnav, avea, la acel moment, "50 de încălcări ale regimului de detenţie, iar pe parcursul executării a fost recunoscut de trei ori violator al regimului de detenţie", cererea de întrerupere a pedepsei fiindu-i respinsă la 3 decembrie 2008.
Vitalie Proca, în vârstă de 33 de ani, s-a născut în Republica Moldova, în satul Codreanca din raionul Străşeni.
Potrivit Ministerului de Justiţie din Republica Moldova, în noaptea de Crăciun a anului 1997, împreună cu trei complici, Vitalie Proca a intrat cu forţa într-o locuinţă din satul Măgdăceşti, raionul Criuleni, unde se aflau un bărbat, trei femei şi un copil în vârstă de doi ani şi jumătate. Tâlharii şi-au lovit victimele cu ţevi metalice, iar pe una dintre femei au ars-o cu un fier de călcat până a leşinat. În urma loviturilor prim