Premierul britanic este văzut drept marele câştigător al summitului, după ce a anunţat încă de la început că va refuza orice înţelegere asupra bugetului care nu include reducerea acestuia cu cel puţin 30 de miliarde de euro.
Disputele din interiorul triunghiului Germania - Marea Britanie - Franţa au dominat prima zi a summitului.
Fără a anunţa o ruptură în alianţa asumată cu Parisul încă din timpul mandatului fostului preşedinte, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel s-a arătat mult mai deschisă propunerilor lui David Cameron, premierul Marii Britanii.
Cancelarul german a preferat să gireze propunerile acestuia, declarând la sosirea la Bruxelles că este nevoie de noi reduceri ale cheltuielilor bugetare.
Noul proiect bugetar a fost realizat ţinând cont de poziţia exprimată în noiembrie de Merkel, care cerea tăieri adiţionale în valoarede 30 de miliarde de euro.
Tăierile vor lovi cel mai puternic fondurile de coeziune şi agricultura.
România, Bulgaria şi Cehia sunt nemulţumite de tăierile aplicate. Herman van Rompuy va încerca să „ţină cont” de poziţiile celor trei state şi va formula noul draft al proiectullui bugetar şi în funcţie de acestea, potrivit EUobserver.
Mizele României la Summitul de la Bruxelles
„Valoarea bugetului nu trebuie să fie mai mare de 1.000 de miliarde de euro, chiar şi după ajustarea anuală în funcţie de rata inflaţiei”, a declarat o sursă din echipa lui Merkel. Încă este spaţiu pentru tăieri bugetare considerabile în zona administrativă, inclusiv în ceea ce priveşte salariile oficialilor UE, a adăugat aceasta.
Premierul britanic a avut un discurs asemănător atunci când a ajuns în capitala belgiană, anunţând din start că nu va vota proiectul bugetar dacă nu se vor aplica reduceri adiţionale ale acestuia.
De cealaltă parte, F