Din punct de vedere legal, producătorii care au plătit deja taxa fără să o conteste nu ar mai putea solicita restituirea banilor
Curtea Constituţională va prevedea în hotărârea sa cum se vor produce efectele deciziei
Decizia de marţi a Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea parţială a taxei clawback, pe care producătorii de medicamente au plătit-o, ridică o întrebare - îşi vor putea recupera companiile cele 125 de milioane de lei plătiţi, deşi nu era legal ca statul să le impună taxa şi pe TVA?
Daniel Olteanu, partener al casei de avocatură Olteanu&Asociaţii, a explicat, pentru Curierul Naţional, că din punct de vedere legal, producătorii care au plătit deja taxa fără să o conteste nu ar mai putea solicita restituirea banilor.
De asemenea, el afirma în urmă cu două zile că anomalia juridică prin care producătorii de medicamente erau puşi să plătească o taxă la o altă ţară a fost semnalată iniţial şi de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, dar nu a condus la o decizie firească a instituţiilor abilitate ale statului - Guvern şi Ministerul Sănătăţii - de a o înlătura şi a fost necesară o acţiune a companiei Labormed Pharma.
Partenerul casei de avocatură a explicat că potrivit art. 147 alin. (1) din Constituţie, "dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile din legea fundamentală. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept", iar potrivit alin. (4) al aceluiaşi articol, ,,deciziile Curţii se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt