În urma dezbaterilor generate de propunerea sa legislativă, senatorul Trifon Belacurencu (Uniunea Social Liberală) a revenit cu lămuriri.
„1. Propunerea legislativă a fost inspirată de «Codul de bune practici în materie de referendum», elaborat de Comisia de la Veneţia pentru democraţie în drept, în care nu este recomandat statelor membre să aibă un cvorum de participare sau de validare a unui referendum, din cauză că un astfel de cvorum favorizează formele de boicot şi asimilează persoanele care se abţin cu partizanii votului negativ, ceea ce denaturează voinţa majorităţii.
2. Propunerea legislativă elimină condiţia de cvorum pentru referendumurile naţionale, cu excepţia celui pentru revizuirea Constituţiei. Această prevedere este în concordanţă cu principiile din documentul mai sus menţionat. De asemenea, au existat deja două referendumuri naţionale în România, care nu au fost validate din cauza condiţiei de cvorum: unul propus de preşedintele Traian Băsescu în 2007, cu privire la adoptarea unui sistem electoral de tip majoritar într-un singur tur, iar celălalt cu privire la demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
3. Iniţiativa legislativă nu are drept scop demiterea preşedintelui Traian Băsescu, ci doar alinierea la practicile europene în materie.
4. Am considerat necesar să fie păstrat un cvorum minimal de participare, de 30% + 1 din electorii înscrişi în listele electorale, pentru referendumul privind revizuirea Constituţiei, deoarece Constituţia este legea supremă în stat, iar o participare minimală este oportună pentru adoptarea unei astfel de legi.
5. Am decis să păstrăm cvorumul de 50% + 1 pentru referendumurile locale, ţinând cont de problemele deosebite din anumite zone ale României. De exemplu, referendumul local pentru începerea exploatării aurifere de la Roşia Montană. De asemenea, prin referendumurile locale