Aproape 90% dintre firmele private care fac angajări anunţă posturile vacante la Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj doar pe ultima sută de metri. Din păcate, aceste posturi sunt deja ocupate în momentul în care un şomer îşi exprimă interesul, spun reprezentanţii firmelor de recrutare. Firmele fac aceste anunţuri fictive pentru că nu pot angaja personal decât după ce anunţă instituţiile statului că au locuri de muncă vacante.
Firmele de resurse umane spun că metoda practicată de angajatori nu e nouă şi că acum tot mai mulţi patroni recurg la ea. Astfel, aşa-zilele locuri de muncă vacante sunt practic ocupate.
"Acestea de obicei sunt declarate la autorităţile locale atunci când procesul este finalizat sau aproape de finalizare, ştim clar că nu putem înregistra contractul de muncă dacă nu l-am declarat şi de obicei asta se întâmplă cu o zi două înainte şi de cele mai multe ori postul care apare acolo este deja ocupat. Foarte multe firme fac asta, vorbim de un procent de 80-90%", a precizat Liliana Graure, branch manager la o firmă de resurse umane.
Şi cei de la AJOFM cunosc situaţia. "Da sunt astfel de situaţii , se întâmplă, fac anunţarea locurilor de muncă vacante datorită obligaţiei pe care o au să anunţe locurile de muncă vacante", a explicat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.
Specialiştii în resurse umane spun că, mai nou, tinerii ignoră puţinele oferte de muncă prezentate de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Asta pentru că pe internet găsesc mai multe şi aici sunt şi informaţii mai multe despre job şi mai sincere.
În judeţul Cluj, în această săptămână sunt vacante aproape 230 de locuri de muncă pentru cei cu studii superioare. La nivel naţional sunt puţin peste 800 de job-uri pentru aceştia.