Creşterea costurile de intreţinere a serelor Primăriei Sibiu a dus la decizia de închiderea a acestora. Facturile mari la gaz din timpul iernii nu justifică menţinerea serelor, iar pe viitor florile folosite pentru decorarea oraşului vor fi achiziţionate direct de pe piaţa liberă, unde sunt preţuri mult mai scăzute.
Potrivit primarului Klaus Johannis, într-un an preţul gazului folosit la incălzirea spaţiilor din sere a ajuns la 200 de mii de lei, comparativ cu 50 de mii de lei , cât era în urmă cu patru ani.
"Noi acum consumăm pe an gaz în valoare de 200.000 de lei, asta şi datorită politicii energetice întelepte a României. Acelaşi lucru a costat în 2005, făcând un calcul echivalent, 50.000 de lei. Datorită faptului că România are mult gaz şi multă înţelepciune, încet – încet ne tăiem singuri craca şi atunci trebuie să găsim soluţii", a explicat primarul Klaus Johannis, în timpul conferinţei de presă de joi, 7 februarie.
Renunţarea la sere se va face treptat, în decurs de aproximativ trei ani, iar acestea vor fi înlocuite cu solare. Necesarul de flori pentru spaţiile verzi din oraş va fi întregit cu plante aduse, cel mai probabil din Ungaria, unde sunt preţuri scăzute.
"Evident că nu putem trece de pe o zi pe alta la renunţarea la sere şi cumpărarea de plante numai din oferta liberă. Vom face o trecere graduală, prima dată vom renunţa la o parte din sere, care se vor transforma în solar şi pe parcurs, probabil, vom renunţa de tot la sere”, a mai spus Johannis.
Decizia nu va duce la concedierea personalului, dar, cel mai probabil, specialistii de la serele sibiene, ar putea avea "un concediu prelungit" pe timpul iernii, a precizat edilul sibian.
Solar special pentru flori
Anul acesta municipalitatea va amenaja un solar cu o lungime de 50 de metri şi o lăţime de 10 metri, cu pereţi dubli în care, cu ajutorul unor pompe, va fi