Cristian Adomnitei, presedintele CJ Iasi vrea ca proiectul regionalizarii sa fie facut in baza opiniilor primarilor si presedintilor de consilii judetene. El vrea ca mai intai sa fie definit foarte clar termeni precum regiune, regionalizare, sa se stabileasca cum si din ce se finanteaza regiunea, la ce tipuri de proiect se adreseaza regiunea si daca in urma reimpartirii administrativ teritoriale omul de rand va avea de suferit. Mai mult decat atat, Adomnitei spune ca vrea ca odata cu regionalizarea administrativa sa apara si primele procese de federalizare.
Presedintele CJ Iasi a declarat azi ca toata Europa este fundamentata pe principiul subsidiaritatii, de a aduce decizia mai aproape de cetatean si nu departe de el, motiv pentru care in cazul regionalizarii Romaniei trebuie discutat mai intai fondul problemei si nu forma sa.
”Asa cum si titlul presupune, descentralizarea administrativa inseamna sa iei o parte din atributiile pe care azi le are Guvernul si sa le dai in teritoriu, in speta, regiunii. Imi doresc sa nu lasam nicio urma de sansa pentru un proces de federalizare al Romaniei sa se intample cu acest proces de regionalizare. Aceasta este o tema pe care cei care compun aceasta lege trebuie sa o aiba in vedere. Nu este un lucru nici de saga, un lucru care sa se faca pe picior sau cu viteza. Vorbim despre cea mai importanta reorganizare administrativa a tarii, descentralizarea, speram noi, in administratia locala. Aceste procese nu pot fi facute nici cu viteza, nici sub imperiul unei date anume ci numai in urma maturizarii unei discutii in cadrul societatii romanesti in care sa-i implicam pe toti cei relevanti incepand cu guvernul, ca initiator si moderator, continuand cu mediul academic, mediul administratiei publice locale, societatea civila si lideri de opinie cu pareri pertinente si argumentate”, a spus Cristian Adomnitei.
Conform