Superimunitatea parlamentarilor i-a încăierat pe aliaţii din USL, acesta fi ind primul confl ict în plenul Parlamentului Sursa: NICU DÎRDÎIAC
„Senatorul PNL Tudor Chiuariu a reuşit să blocheze adoptarea statutului parlamentarilor, distrugând consensul prin care fuseseră acceptate obiecţiile preşedintelui Băsescu. Iniţial, la dezbaterile din comisia de statut, PNL a fost de acord cu amendamentele care ar fi redus superimunitatea. În plen însă, între liberali şi social-democraţi a izbucnit scandalul. Rezultatul a fost apariţia unor tabere cu totul inedite, PNL fiind alături de UDMR, iar PSD susţinând varianta preşedintelui Traian Băsescu, cot la cot cu PDL.
„Mi-e teamă, domnule preşedinte, că scaunul Robertei Anastase lasă ceva molipsitor”, i-a spus senatorul PNL Puiu Haşotti aliatului său social-democrat, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, într-un moment tensionat. Până la urmă, pentru a stopa conflictul dintre aliaţi, statutul a fost retrimis la comisie. PNL se agață cu dinții de SUPERIMUNITATE. Hașotti către Zgonea: "Scaunul Robertei Anastase lasă ceva molipsitor"
Alianţe inedite
„Faptul că CE şi raportul MCV spun ceva nu înseamnă că noi trebuie să fim orbi, muţi şi surzi şi nu înseamnă că Bruxellesul a devenit un nou Istanbul şi România un nou paşalâc”, a declarat Haşotti. Până la urmă, USL a evitat un vot care ar fi divizat alianţa şi a retrimis statutul la comisie. Zgonea nu s-a lăsat însă până nu i-a dat o replică lui Haşotti: „Este o decizie a domnului Haşotti, căruia îi plac astfel de asemănări în momentul în care stă la hotel”.
Încâlceală birocratică
Miza conflictului din USL se află în prevederea potrivit căreia parlamentarul declarat incompatibil de către ANI, care nu contestă această decizie în termen de 15 zile, îşi pierde mandatul.
„Un mandat al unui parlamentar nu poate să înceteze în urma unui act de c