* UPDATE
Traian Băsescu a menţionat: "Pentru exerciţiul 2014-2020 banii trebuie cheltuiţi în n+3 ani, deci o abordare lansată de noi, care s-a răsfrânt pentru toate statele membre, în posibilitatea de a nu avea dezangajări de sume în zece ani de la intrarea în vigoare a noului buget. Ceea ce pentru o ţară ca România e extraordinar de important, diminuează la maxim riscul de neutilizare a banilor europeni. Înseamnă că banii pot fi cheltuiţi până în 2023".
* UPDATE
"În sfârşit, un lucru extrem de important a fost flexibilitate la Politica Agricolă Comună (PAC), adică posibilitatea să facem transfer între Pilonul 1 (dezvoltare rurală) şi Pilonul 2 (plăţi directe) până la 25% din cuantumul alocării pe exerciţiul bugetar. Un procent foarte mare şi va fi o responsabilitate foarte mare a guvernului dacă optează pentru transfer. Va fi o decizie politică a Guvernului cum va gestiona din 2014 PAC", a adăugat preşedintele ţării.
* UPDATE
Traian Băsescu a menţionat că şi la coeziune, şi la dezvoltare rurală, pentru ţările care se vor afla într-un program de asistenţă cu UE şi FMI sau doar cu una, se asigură un top-up de 10%.
Acesta a explicat: "Ceea ce înseamnă că la coeziune ajunge la 95% cofinanţarea europeană, iar la dezvoltare rurală ajunge la 85%".
* UPDATE
"La fel de important ca prefinanţarea, iniţial propusă 2%, s-a acceptat 3% din valoarea proiectelor pentru toate statele în general şi 4% pentru statele care în 2010 s-au aflat în acord de asistenţă cu UE şi FMI. Deci România se încadrează la 4%", a precizat Băsescu.
Preşedintele a declarat: "Cofinanţarea la dezvoltare rurală a rămas la 75% din partea UE. Prefinanţarea pentru dezvoltare rurală e tot 4%, ca şi la fondurile de coeziune".
* UPDATE
Traian Băsescu: "Un alt lucru foarte important e că s-a finalizat şi negocierea pe rata de cofinanţare la fondu