Este un fruct pe care îl găsim permanent, în toate marile lanţuri de magazine. Încă prea puţin cunoscut la noi, acest aliment cu coaja verde închis şi cu miezul untos este printre cele mai sănătoase din lume. Motiv temeinic ca să vă facem cunoştinţă cu el
Originar din America Centrală, este cunoscut şi sub numele de para-aligator. Creşte într-un arbore, Persea americana, înrudit cu magnoliile de la noi, dar mare iubitor de soare şi de căldură, pe care le găseşte doar în climatele tropicale. În Europa şi în România, fructul de avocado a ajuns relativ recent, dar a devenit un aliment tot mai larg folosit, iar în curând va deveni la fel de consumat ca bananele sau portocalele. De ce? Pentru că, pe de o parte, este foarte hrănitor, rivalizând cu carnea, iar pe de altă parte este foarte sănătos pentru organism. În lume sunt cunoscute nu mai puţin de patru sute de varietăţi de avocado, dar la noi în ţară găsim mai ales varietatea cu formă alungită, ca o pară, cu coaja verde, şi de dimensiuni medii (aproximativ 150 de grame). Gustul şi consistenţa lui aduc aminte de cele ale untului, iar aroma sa seamănă mai degrabă cu cea de nuci sau de migdale, fiind la fel ca şi acestea, foarte bogat în uleiuri. În zona sa de origine, adică partea centrală şi de sud a Mexicului, el este folosit ca aliment de bază încă de acum 7000 de ani. Aztecii numeau acest fruct "ahuacatl”, iar conchistadorii spanioli au transformat denumirea aztecă în "aquacate”, care a devenit apoi avocado.
Cum preparăm avocado
Pentru a-l putea prepara corespunzător, este necesar, mai întâi de toate, ca fructul să fie de o calitate foarte bună. Aşadar, este important să nu aibă părţi înnegrite sau foarte moi, cu consistenţă gelatinoasă. Cele mai bune sunt fructele cu coaja intactă, strălucitoare, care par a atârna mai greu în raport cu mărimea lor. Apoi, este foarte i