În timp ce sărbătoresc cu discursuri optimiste doi ani de USL, PSD şi PNL se calcă pe picioare după perdea. Liberalii şi PSD-iştii îşi pun reciproc beţe în roate în împărţirea în guvern a zonelor de influenţă. După o lună şi jumătate de la reinstalare, Victor Ponta încă ţine în şah o bună parte din secretarii de stat ai PNL şi PC cărora le amână numirile. Alţii, desemnaţi în ministere bicolore, nu au nici până acum atribuţiile stabilite.
Dincolo de secretarii de stat ţinuţi pe lista de aşteptare sau de cei decorativi, marea dispută internă în guvern rămâne cea legată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, a cărei împărţire între Ministerul Transporturilor, aflat la PNL, şi Departamentul Proiectelor de Infrastructură, controlat de PSD, nu are nici până la această dată un termen precis. Până atunci, toate proiectele bănoase de infrastructură rutieră, atât cele legate de autostrăzi, cât şi cele pentru drumuri, sunt gestionate exclusiv de ministrul PSD Dan Şova.
Primul semn făţiş al tensiunilor din guvern a fost schimbul de replici acide între primul-ministru Victor Ponta şi ministrul liberal Varujan Vosganian, executat însă scurt de şeful său de la Palatul Victoria: "Nu ţin pe nimeni cu forţa în guvern. Cine nu vrea să rămână poate să plece".
Liberali pe lista de aşteptare
PNL şi PC i-au pus lui Ponta pe masă 30 de nume de secretari de stat. Jumătate dintre ei urmau să fie transferaţi din guvernul Ponta I, păstrându-şi posturile şi atribuţiile. Reorganizarea ministerelor şi schimbarea denumirii lor a făcut însă ca în cele mai multe cazuri pentru definitivarea numirii pe noul val aceştia să trebuiască eliberaţi din funcţie şi desemnaţi din nou.
În cazul PSD-iştilor operaţiunea s-a derulat fără probleme, deciziile de eliberare din funcţie şi de reinstalare fiind semnate în aceeaşi zi. Iulian Matache, propus de Marian Oprişa