O echipa de cercetatori americani, condusi de un savant de origine romana, a facut o descoprire importanta, care va schimba modul in care privim viata in conditii extreme.
Oamenii de stiinta au sapat sub gheata din Antarctica, unde se afla mai multe lacuri.
Ei au vrut sa afle daca aici exista forme de viata, desi conditiile nu sunt deloc propice: este complet intuneric si foarte frig.
“Ce am gasit va schimba modul in care privim continentul Antarctica”, declara John Charles Priscu, de la Universitatea de Stat Montana, unul dintre sefii expeditiei, citat de New York Times.
Echipa lui a sapat la o adancime de peste 800 de metri si a adus la suprafata mostre de apa si sedimente. Acestea contineau bacterii vii.
John Priscu precizeaza ca aceste mostre nu au fost contaminate, prin urmare analizele lor sunt corecte.
Insa cercetarile vor continua, pentru a se afla ADN-ul acestor bacterii si modul in care ele pot trait in conditii extreme.
In lipsa luminii solare, bacteriile traiesc probabil consumand minerale din rocile subacvatice si alte substante organice care provin din topirea ghetarilor, cum ar resturile unor microbi.
Descoperirea lui Priscu a fost apreciata de Chris McKAy, savant care lucreaza la NASA.
Acesta a scris: “Daca bacteriile folosesc o sursa locala de energie, este foarte interesant”.
McKay crede ca forme de viata similare ar putea exista pe alte planete, chiar daca acolo conditiile de viata sunt foarte diferite si nu exista oxigen.
Echipa lui Priscu a sapat in lacul Whillans. Exista insa si alte misiuni similare in Antarctica, care au avut rezultate interesante.
Anul trecut, o echipa de savanti rusi a preluat mostre din lacul inghetat Vostok si a gasit forme de viata, insa exista suspiciunea ca probele au fost contaminate.
O misiune britanica a fost anulata in decembrie, din