Ministrul Turismului Maria Grapini vrea să aducă vizitatori străini „pe urmele lui Ceauşescu”, şi să transforme locurile prin care a trecut fostul cuplu prezidenţial în obiective turistice. „În orice ţară, astfel de obiective ar fi exploatate ca atracţii pentru turişti, iar la noi nu sunt băgate în seamă sau sunt lăsate să se distrugă. Cred că turiştii străini ar fi foarte interesaţi să urmeze un astfel de traseu”, a declarat Maria Grapini.
Locul în care a devenit comunist cu adevărat
Cel mai spectaculos obiectiv din Braşov pentru un astfel de circuit ar putea fi clădirea în care a funcţionat Casa Judeţeană de Pensii, vizavi de Magazinul Star, şi în care acum mai bine de şapte decenii funcţiona Închisoarea Centrală a Braşovului. Prea puţini ştiu că de fapt, la Braşov, Ceauşescu a devenit pentru prima dată membru al Partidului Comunist Român, iar la Braşov s-a decis viitoare sa carieră politică. Pentru militanţii comunişti, închisoarea reprezenta un nou examen. În aproape trei ani, Ceauşescu a trecut prin două puşcării. Şase luni, din februarie până în august 1936, Nicolae Ceauşescu a stat la Închisoarea Centrală din Braşov. Ajunsese acolo împreună cu ceilalţi comunişti din Prahova, arestaţi odată cu el, acuzat de propagandă împotriva statului. Imobilul nu mai păstrează mai nimic acum din acele vremuri, în prezent, în respectiva clădire este secţia de Patrimoniu Naţional a Muzeului Judeţean de Istorie, dar îşi au sediul şi alte instituţii.
Aici el a trecut şi testul că este un comunist adevărat care nu a trădat şi merită statutul de activist. „La Braşov în 1936 am fost încadrat în partid”, scria el în autobiografia din 1945. Semn că trecuse cu bine de evaluările superiorilor.
O gafă de zile mari
O altă clădire care ar putea fi obiectiv turistic în „circuitul ceauşist” este actualul Centrul Militar Zonal, comisariatul de pe strada Lungă.