Preşedintele CE Herman Van Rompuy, a sugerat o reducere sensibilă în suma totală pentru cheltuieli în bugetul UE pentru 2014-2020, până la nivelul de 960 de miliarde de euro.
Informaţia a fost anunţată în seara de joi, 8 februarie, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, cu ocazia summitului UE de la Bruxelles. Schulz a precizat că în cadrul Consiliului European, „preşedintele Van Rompuy a prezentat un compromis care ar implica cheltuieli de 960 de miliarde (vorbim aici despre angajamente) în timp ce, în privinţa plăţilor efective, nivelul ar fi de 910-913 miliarde de euro”.
Informaţia oferită de Schulz a fost vehiculată anterior şi de agenţiile de presă, care au citat negociatori. O diferenţă mai mare între cele două niveluri, de angajamente şi, respectiv, de plăţi, „poate fi discutată, dar suma plăţilor efective nu poate fi inferioară celei de 913 miliarde de euro” a declarat unul dintre negociatori, menţionând că „sume ca 900 sau 905 miliarde de euro pentru plăţile efective ar fi de neconceput”.
Potrivit Agerpres, sumele prezentate de Herman Van Rompuy la summitul privind bugetul din noiembrie 2012 au fost de 973 de miliarde de euro pentru angajamente şi 943 de miliarde pentru plăţi. La acel moment, propunerea a fost respinsă de Marea Britanie, dar şi de Germania, ţările nordice şi Olanda.
Cu toate acestea, liderii UE trebuie să aibă în vedere că viitorul buget multianual va trebui aprobat de Parlamentul European, care a avertizat în mai multe rânduri că nu va accepta ca bugetul pentru perioada 2014-2020 să fie „amputat”. Schulz a adăugat în legătura cu acestea în discursul din CE că „Suntem pregătiţi, în calitate de reprezentanţi ai statelor, să acceptăm economii. Totuşi, cu cât vă îndepărtaţi mai mult de propunerea Comisiei Europene, cu atât este mai probabil că decizia voastră se va lovi de un refuz al PE”.
Preşedintel