Decizia de închidere a fabricii de ulei de la Podari a căzut ca un trăsnet asupra angajaţilor. Ei au aflat miercuri după-amiază că s-au vândut brandurile de ulei şi o parte din active şi că ar putea rămâne fără serviciu. Vestea că o companie importantă care produce şi este profitabilă se va închide în curând i-a lăsat fără cuvinte.
„Este grav ceea ce se întâmplă!“
Liderul sindical de la Cargill Podari, Emil Bulacu, a declarat că angajaţii sunt încă în stare de şoc. „Este grav ceea ce se întâmplă! Nimeni nu se aştepta la o astfel de decizie. Oamenii încă nu cred ce li se întâmplă. Mulţi sunt în stare de şoc. O fabrică bună, care produce serios... la 31 decembrie noi am semnat Contractul colectiv de muncă pentru 2013 şi nu era nici un semn că s-ar putea întâmpla aşa ceva la Podari“, a spus Emil Bulacu. El spune că situaţia nu este prea plăcută pentru Dolj: „Întreaga zonă va fi afectată. Vă daţi seama ce înseamnă să stea pe stradă 500 de oameni şi să ceară de lucru?“.
Transfer la Slobozia sau salarii compensatorii
Într-o primă fază, oamenilor li se propune să fie transferaţi la Slobozia, la fabrica Expur SA, unde, actualmente, se fabrică biodiesel, şrot şi alte produse. Puţin probabil că se vor muta mulţi la 350 de kilometri de casă. De aseară, la Podari s-au purtat discuţii cu conducerea companiei. Însă, negocierile oficiale încep astăzi. Cert este că 200-250 de oameni rămân fără serviciu. „De mâine (atăzi - n.r.) încep oficial discuţiile cu patronatul. Vor pleca acasă mulţi oameni. Ei vor primi salariile compensatorii conform Contractului colectiv de muncă“, a spus liderul sindical al Cargill Podari. Cei mai mulţi dintre cei 266 de angajaţi ai fabricii de la Podari au vârste de 40-50 de ani, ceea ce face şi mai dificilă reconversia profesională. După modelul Pan Group, unde liniile de producţie au fost ridicate de către cei de la Tymbark, care