Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a organizat în cadrul întâlnirilor „Serile culturale ale Muzeului Mitropolitan”, în Sala Ierarhilor a Muzeului Mitropoliei Clujului din demisolul Catedralei, evenimentul „Mitropolitul Bartolomeu (1921-2011). In Memoriam”. După binecuvântarea evenimentului de către ÎPS Andrei Andreicuţ, cinci actori ai Teatrului Naţional din Cluj-Napoca şi directorul Teatrului Municipal din Turda au interpretat în faţa unei săli pline primul act al piesei de teatru Meşterul Manole pe care Valeriu Anania a redactat-o în anii de puşcărie, “memorând-o în versuri pe creier” şi punând-o pe hârtie după eliberarea din închisoarea de la Aiud.
Piesa este o mărturie a unui suflet zbuciumat care arată că numai credinţa și cultura te pot ajuta să învingi o lume absurdă şi nedreaptă. Lectură publică din piesa de teatru „Meşterul Manole” a avut loc în interpretarea actorilor Matei Rotaru, Cătălin Herlo, Adriana Băilescu, Dan Chiorean, Petre Băcioiu (Teatrul Național Cluj) şi Narcisa Pintea (Teatrul Municipal Turda). „Această lectură a restituit în premieră un fragment a omului de cultură Valeriu Anania care, în mod paradoxal, deşi a păstorit Clujul timp de 18 ani şi fiind un recunoscut dramaturg, nu a avut o piesă de teatru pe scena Teatrului Naţional clujean”, a precizat preotul Bogdan Ivanov.
„Am încercat să întrupăm, să dăm un pic de contur unor personaje care ţin de istoricitatea noastră şi de preocupările marelui dispărut. Dincolo de discursul religios, regretatul nostru, fostul Mitropolit Bartolomeu Anania a fost şi un foarte valoros om de litere. Sub numele său laic de Valeriu Anania, domnia Sa a comis câteva scrieri de mare valoare literară cu un conţinut ideatic special şi pentru noi, actorii, a fost o frumoasă şi generoasă invitaţie. Am încercat să ne achităm, întrupând, încercând să dăm un firesc contemporan, versurile având o formă