La sfarsitul lunii trecute, una dintre personalitatile medicale ce a vazut lumina zilei pe meleagurile judetului Botosani, mai exact in localitatea Stefanesti, a primit distinctia pentru promovarea medicinei romanesti la nivel international, in cadrul Galei Medica Academica. Este vorba de profesorul dr. Mihai Lucan.
Spre sfarsitul anului trecut scriam despre o alta recunoastere a rezultatelor de exceptie in activitatea medicala, cu care s-a facut cunoscut profesorul dr. Mihai Lucan, cand acestuia i-a fost acordata cea mai inalta distinctie a Patriarhiei, Crucea Patriarhala.
Medicul nascut in Stefanesti, pe 5 iunie 1948, a pus la punct la Cluj un institut de talie nationala, unde s-au efectuat peste 1.500 de transplanturi renale si pancreatice, unele in premiera nationala si internationala. Cu doi ani in urma a devenit Cetatean de Onoare al municipiului Botosani Consilierii locali au votat atunci acordarea acestui titlu profesorului dr. Mihai Lucan, care onoreaza judetul prin activitatea sa vasta si prestigioasa pe taramul practicii medicale si al cercetarii.
30.000 de operatii urologice are la activ. Asta fara a mai pune la socoteala cele peste 22.000 de operatii endoscopice si laparoscopice pe care le-a efectuat. In 1992 a devenit seful Catedrei de Urologie - Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca. Trei ani mai tarziu era seful Centrului de Transplant Renal Cluj-Napoca, iar in 1999 a ajuns directorul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj Napoca. In 2005 a devenit seful Oficiului Regional de Transplant Cluj. Numeroase distinctii i-au incununat activitatea pe taram medical, dar mai ales, mii de oameni ii datoreaza viata.
Mihai Lucan a fost decorat cu Ordinul „Steaua Romaniei” in grad de Comandor in anul 2000 si cu ordinul „Meritul Sanitar” in grad de Mare Ofiter in anul 2006. (Aurora Dimitriu) La sfarsitul lunii trec