TIMIS. Normele de venit calculate de oficialii Ministerului Agriculturii presupun plata unui impozit fix pentru cultivarea terenurilor si cresterea animalelor. Schimbarile aduse Codului fiscal, care au intrat in vigoare de la 1 februarie 2013, aduc un nou “bir” pentru micii agricultori, care se vad pusi in situatia de a plati un impozit forfetar calculat in functie de suprafata lucrata sau de numarul de animale din ograda. Potrivit Ordonantei de Guvern nr. 8/2013, care a introdus in lege normele de venit, agricultorii, persoane fizice, vor plati din acest an un impozit pe venit de 16% dintr-o suma fixa pe care guvernantii au calculat-o ca reprezentand castigul din cresterea unui animal sau cultivarea unui teren. La aceasta suma fixa se va plati si o contributie pentru sanatate, de 5,5%, denumita norma de venit.
Impozitul se va aplica doar de la un anumit “patrimoniu” agricol in sus, adica, la vie, de la 0,5 hectare, la grau – de la 2 hectare, iar la animale, de la un septel de 3 vaci sau 6 purcei. De exemplu, statul a calculat ca o vaca ti-ar aduce un venit anual de 453 de lei. in aceste conditii, impozitul anual pentru a treia vaca ar fi de 72 de lei, plus contributia la asigurarile de sanatate, adica aproape 100 de lei pentru fiecare vaca in plus. La terenurile cultivate, lucrurile se complica si mai mult pentru micii proprietari. Astfel, limita neimpozabila pentru legume este de 0,5 hectare. Peste aceasta limita, norma de venit la hectar a fost calculata de stat la 4.000 de lei pe an. Asta inseamna un impozit anual de 640 de lei si o contributie la sanatate de 216 lei pe an.
La legume in sera, limita neimpozabila este de doar 0,2 hectare, iar norma de venit la hectar este de 8.000 de lei pe an. “Birul” este impovarator si la vita-de-vie, unde limita neimpozabila este de o jumatate de hectar, iar norma de venit ajunge la 1.385 de lei.
„Ata