Visul medicului neurochirurg Dan Cristian Voinescu, şeful secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Elias, este să facă rost de o serie de aparate şi de instrumente cu ajutorul cărora operaţiile de extirmare a tumorilor din creier să fie mai sigure şi mai precise.
Spitalul Universitar de Urgenţă Elias are reputaţia spitalului de vedete, fiindcă aici şi-au tratat bolile de inimă şi afecţiunile sistemului nervos central şi Ion Iliescu, şi Traian Băsescu, şi Sergiu Nicolaescu. Pe regretatul regizor l-a operat chiar şeful secţiei de neurochirurgie, medicul Dan Cristian Voinescu, în 2008. După aproximativ 30 de ani de neurochirurgie, medicul Voinescu încă este fascinat de creierul uman. Şi, cu fiecare operaţie în parte, speră să găsească indiciul care ar putea revoluţiona şi medicina, şi religia: de unde izvorăşte sufletul, conştiinţa omului.
„Weekend Adevărul“: De obicei, numele sonore ajung aici, la Elias.
Dr. Dan Cristian Voinescu: Aici ajung, da.
Şi acesta este un avantaj sau un dezavantaj?
Eu îl văd ca pe un dezavantaj, pentru că lumea e concentrată pe oamenii aceştia şi orice se întâmplă cu ei este foarte urmărit. Suntem în vizorul publicului şi suntem aşa... sub presiune. Sunt lucruri în neurochirurgie pe care le poţi controla şi lucruri pe care nu le poţi controla. Şi oamenii te judecă după rezultate. E şi normal aşa, dar, din păcate, nu totul depinde de tine. Omul are şi alte boli, are şi probleme cu inima, cu ficatul, de exemplu, poate să vină cu o grămadă de boli. Şi atunci riscurile sunt printre cele mai mari.
Cum staţi cu dotarea în neurochirurgie?
Noi suntem o ramură care depinde sută la sută de dotare şi de instrumentar. La noi nu merge chestia aia cu: iei trei pastile şi vezi ce se întâmplă după aia. Noi ori avem ce ne trebuie, ori nu. Şi, din câte ştiu eu, dotarea neurochirurgiei este medie spre slabă.
De ce