Un rachiu de vin cu drojdie 50º, la zece lei ţoiul, e debutul standard în crâşma lui Mircea Dinescu.
Mircea Dinescu se vinde atât pe el cât și mâncarea sa de care zice că 90% e pregătită la moșia de la Cetate, după rețete boierești!
Nu ştiam că un cocoş bătrân se împerechează perfect cu o curcă tânără până n-am gustat piftia poetului gurmand. „O combinaţie de inutilităţi păsăreşti, la 22 de lei”, îşi descrie haios şturlubatica gazdă savuroasa gelatină decorată cu bobiţe de piper roşu. Reţeta e din cartea de bucate a unei „colonelese” de la începutul veacului trecut.
Un fund de lemn cu salam de porc şi viţel şi ruladă de piept de purcel, afumat cu lemn de prun, la moşia de la Cetate şi condimentat cu coriandru, cuişoare şi busuioc, făcute de mâna revoluţionarului, la 35 de lei, asezonat cu un bol cu fasole făcăluită cu legume de Calafat şi ceapă caramelizată au mai cerut o răchie! Iar supa de roşii culese din curtea unui moş, cu ulei de măsline, chimen şi seminţe de dovleac prăjite, la 17 lei, ne-au tras către o damigeană de Fetească Albă din via poetului, de la Cetate. 105 lei trei litri, cu sifon!
Sarmalele „Nu mă uita”, cu tocătură de gâscă, purcel şi viţel, fierte numai în vin, după o reţetă a lui Sadoveanu, sfârâind în castronelul de ceramică, cu mămăligă aburindă într-un ceaunel de cupru cositorit nu-ţi cer deloc hepatobilul aferent. Maglavitul e aproape şi, anul ăsta, minunea s–a produs! DE VEGHE PRIN CARCIUMI. Cum să furi de la francezi fără să fii prins!
În ianuarie, la Cetate s-a pescuit scrumbie albastră! Perpelită pe tablă cu sare grunjoasă şi apoi dată la cuptor, cu vin şi roşie coaptă, la 27 de lei e un mizilic. Iar nişte cornuleţe cu aluat frăgezit cu osânză şi muscat-ottonel demisec, cu umplutură de nucă sau vişine cu mac te trimit la culcare. Somn de voie la 22 de lei. Mulţam, boier Dinescu!
Sarmalele „ Nu