Şcoala „Ion Basgan“ a fost dată exemplu de prefectul Cătălin Popescu pentru modul în care a fost rezolvată problema siguranţei în unităţile şcolare din Focşani. Unitatea şcolară are un contract cu o firmă de pază care a înfiinţat un post aici, cu program zilnic între orele 10 - 17. Valoarea contractului lunar este de 1.500 lei. Dacă sistemul ar fi extins şi la celelalte unităţi şcolare din Focşani ar însemna o cheltuială de circa 72 mii lei lunar, bani care ar putea fi asiguraţi din bugetul municipalităţii.
Prefectul Cătălin Popescu a afirmat că soluţiile trebuie găsite de administraţia locală, de Consiliile de Administraţie ale unităţilor şcolare.
„Administraţiile locale trebuie să găsească soluţii, să asigure paza de la 7 la 19. Să fie unu, două posturi cu firme specializate pentru a rezolva această problemă. La Şcoala 2 unde există un asemenea contract nu sunt asemenea probleme“, a afirmat prefectul Cătălin Popescu. Acesta a explicat că echipele de jandarmi, de poliţie locală nu pot asigura paza unităţilor de învăţământ după începerea orelor de curs.
Practic, un jandarm sau poliţist nu are motive să legitimeze orice persoană care intră în curtea unei şcoli sau a unui liceu. Însă nici soluţia cu elevii de serviciu nu este una care să rezolve aceste cazuri deoarece nu poate „un elev de clasa a patra să ţină piept unor derbedei“. „Căutăm soluţii pentru a rezolva această problemă însă nu există proceduri stabilite, responsabilităţi foarte clare. Trebuie proceduri foarte clare pentru a preîntâmpina asemenea evenimente. Fiecare Consiliu de Administraţie al unităţilor de învăţământ trebuie să găsească soluţii specifice. Trebuie asigurată împrejmuirea şcolilor, iar accesul să se facă pe bază de card sau cu paznic, sunt mai multe variante. Cum încep orele de curs, la 8 dimineaţa, să se închidă şcoala şi nu mai intră nimeni până la ora următoare“, a afir