38 de minori au dispărut de acasă sau din centre de ocrotire, anul trecut. Potrivit statisticilor oferite de reprezentanţii Serviciului Investigaţii Criminale - Compartimentul Urmăriri, în 2012, în Vrancea au fost înregistrate 49 cazuri de dispariţii de persoane. În 38 de cazuri, persoanele dispărute erau minore. Potrivit statisticilor, fetele au tendinţa de a pleca în lume la 16 sau 17 ani, în timp ce la băieţi vârsta scade chiar şi sub 10 ani.
Dintre copiii fugiţi de acasă, cele mai multe persoane au fost de sex feminin, care pleacă din dorinţa de a petrece cât mai mult timp cu prietenul. În schimb, băieţii pleacă pentru a presta munci sezoniere. Alţii se duc la rude, bunici sau la celălalt părinte, dacă părinţii locuiesc separat. 52% dintre cazurile de dispariţie au fost înregistrate în mediul rural, procent mai mic decât în anii precedenţi. Potrivit analizelor, procentul începe să crească în mediul urban. În 9 cazuri, minorii dispăruţi au revenit singuri la domiciliu sau în centrul de ocrotire. Nu a existat nicio situaţie în care copilul să fie găsit decedat. Potrivit oamenilor legii, s-a constatat că minorii au plecat în lume de bunăvoie, cu intenţia de a se căsători sau a trăi în concubinaj, situaţie neagreată de părinţi, din dorinţa de a vagabonda sau de a locui cu un prieten, la rude sau la celălalt părinte.
Dispariţiile au fost anunţate poliţiei de părinţi, fraţi, alte rude, iar în unele cazuri a fost vorba de responsabili din centre de ocrotire. Referitor la perioada în care a fost anunţată dispariţia de la momentul constatării, 45% din cazuri au fost anunţate în primele 24 de ore de la dispariţie, faţă de 46% în 2011. În 45% dintre cazuri au fost raportate de rude după mai mult de 48 de ore.
Potrivit statisticilor, minorii care pleacă de acasă de la vârste mici merg la rude ori vagabondează împreună cu alţi tineri, în timp ce cei ma