Prima instituţie literară a ţării s-a umplut de impostori, dar şi de pensionari care profită de pe urma statutului de scriitori pentru a-şi rotunji pensiile.
Uniunea Scriitorilor din România (USR) îşi continuă parcursul post-revoluţionar controversat. În 1995, Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatură, sosit într-o vizită la Bucureşti, ironiza Uniunea Scriitorilor pentru „pragmatismul care pare să nu-i caracterizeze pe restul colegilor din întreaga lume, de a transforma o clădire de patrimoniu, primită în dar după Revoluţie, în cazino“. Mai multe sciziuni şi certuri între scriitori au măcinat instituţia în anii ’90. Azi, USR numără 2.400 de membri. Dintre aceştia, 600 sunt pensionari şi beneficiază de pensii suplimentare de la stat.
Despre cât de merituoşi sunt scriitorii pensionari care se bucură de acest supliment bănesc şi despre kitsch-ul din Uniunea Scriitorilor, într-o analiză „Weekend Adevărul“.
ÎN AŞTEPTAREA TRILOGIEI DESPRE FUEGO
Am prezentat pe adevarul.ro, la finalul anului trecut, cazul scriitoarei Dora Alina Romanescu, membră a Uniunii Scriitorilor – filiala Constanţa, a cărei „capodoperă“ o reprezintă două cărţi despre viaţa cântăreţului Fuego. Urmează a treia carte, ne asigură scriitoarea.
„Chipul atât de frumos al lui Fuego nu este părăsit decât rareori de zâmbetul şugubăţ, neastâmpărat. Trăirile intense, dăruirea cu care tratează publicul, face din Fuego o flacără care încălzeşte sufletul, luminează calea, iar fiecare clipă trăită alături de el dă vieţii sens şi frumuseţe“, este un fragment ales la întâmplare din cartea
„Fuego – Mărturii de iubire“ (n.r. – am păstrat punctuaţia originală şi dezacordurile gramaticale). Creaţia doamnei Romanescu a fost considerată de membrii filialei Constanţa a Uniunii Scriitorilor drept remarcabilă, motiv pentru care au primit-o, în 2009, în breasla lor. Cel m