Una dintre cele mai moderne metode de renuntat la fumat o reprezinta tigara electronica, un dispozitiv care inlocuieste tigara traditionala. Aceasta a devenit o moda printre cei care vor ”sa se lase”. Multi dintre ei considera ca aceasta modalitate ar fi mult mai sanatoasa si, in acelasi timp, mult mai ieftina.
Cei care o vand spun ca are acelasi gust ca si cea obisnuita si ca fumatorii pot renunta foarte usor la tutun odata ce incep sa traga dintr-o asemenea tigara. ”Tigarile normale contin peste 4.000 de substante daunatoare. Aceste substante nu se gasesc in tigarile electronice. Ele va pot ajuta sa reduceti, sa inlocuiti sau sa renuntati de tot la tigarile normale.
Cele electronice nu polueaza si nu sunt cancerigene, fumatorul inhaleaza doar vapori care contin si nicotina, nu si alte substante nocive care se gasesc in tigari”, suna unul dintre multitudinea de anunturi postate pe internet de cei care recomanda tigarile electronice. Un alt avantaj scos in evidenta de specialistii in vanzari se refera la faptul ca aceste tigari nu degaja fum, ci doar abur. Dispare asadar si problema mirosului de fum.
Medicii contrazic insa toate aceste afirmatii. Medicul specialist pneumolog de la Spitalul de Boli Infectioase ”Victor Babes” din Timisoara, Alina Abrudan, care se ocupa si de Centrul Antifumat deschis acolo, spune ca parerile sunt impartite, dar ca in principiu tigarile electronice sunt iritante. ”Producatorii nu au adus dovezi ca acestea ajuta la renuntarea la fumat. Sunt persoane care incearca sa intrerupa fumatul de tigara electronica si nu prea reusesc. In loc sa renunte la ea, trec din nou pe tigari normale. Lichidul cu care aceste dispozitive electronice se incarca au o substanta numita propilen glicol, care este, de fapt, un iritant bronsic”, spune specialistul timisorean.
Pe de alta parte, site-urile de specialitate spun ca acest