Decizia Guvernului Ponta de a permite exploatarea gazelor de şist în Bihor a scos sute de ecologişti în faţa Prefecturii Bihor. Înarmaţi cu pancarde, protestatarii au cerut oprirea distrugerii mediului.
La sfârşitul anului trecut, Guvernul a dat undă verde la două acorduri petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist în satele bihorene Tria şi Tulca. Companiil East West Petroleum Corp şi Clara Petroleum ar urma să se ocupe de acest lucru. Specialiştii susţin că aceste companii petroliere vor putea executa foraje doar dacă vor avea certificate de urbanism emise de Consiliul Judeţean, iar în opinia lor nu vor reuşi să obţină aceste acte, dată fiind opoziţia cetăţenilor şi a autorităţilor locale.
Hotărârea Guvernului a adus revoltă în rândul locuitorilor din localităţile afectate, dar şi în rândul ecologiştilor. Aproximativ 200 de persoane au ieşit, astăzi, în faţa Prefecturii Bihor şi şi-au strigat nemulţumirile.
„Stop exploatării gazelor de şist în Băile Felix, Nu corporaţia face legislaţia”, „Profitul vostru, protestul nostru” „România spune NU exploatării prin fracturare a gazelor de şist, Vrem să ne gândim viitorul. Nu decideţi pentru noi” sunt doar câteva dintre mesajele care s-au regăsit pe pancardele purtate de protestatari. În numele bihorenilor, Partidul Verde va depune un Memoriu oficial la Prefectura Bihor.
Printre protestatari s-a aflat şi Georgeta Ionescu, geolog care lucrează la Ministerul Apărării Naţionale. Georgeta Ionescu este din Oradea şi în discursul pe care l-a ţinut a vorbit despre efectul exploatării gazelor de şist. “Chimicalele se vor amesteca în apă şi totodată se pot produce seisme din cauza exploatării acestor gaze”, a afirmat geologul Georgeta Ionescu.
Cornele Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, cât şi primarii localităţilor vizate, toţi s-au declarat împotriva deciziei Guvernului