Statisticile spun că aproximativ 5% dintre persoanele încadrate ca fiind nevăzătoare nu văd absolut nimic, restul au vedere parţială. Unii pot să desluşească la distanţe de aproximativ un metru, iar alţii pot să perceapă diferenţa dintre întuneric şi lumină. Lipsa parţială sau totală a vederii nu înseamnă şi lipsă de inteligenţă, dovadă în acest sens fiind şi cinci nevăzători din judeţul Dolj: o absolventă de Conservator, două interprete de muzică populară, un epigramist şi un câştigător al fazelor naţionale ale unor concursuri de cultură generală.
Nevăzătorii au o sensibilitate mai mare faţă de sunete, muzica fiind unul dintre domeniile în care se manifestă foarte bine.
Vederea Dianei Cazan este afectată în proporţie de 90%. Priveşte lumea prin ochelari cu dioptrii de 19 pentru citit şi de 14 pentru distanţă. Are o viaţă cât se poate de normală la cei 25 de ani, cu bucurii şi necazuri specifice vârstei. Şi-a găsit, cum îi place să spună, un medicament pentru suflet - muzica, aceasta este lucrul ce o ţine pe linia de plutire în momentele când simte că totul se năruie. Un gram de ghinion a fost de ajuns pentru ca Diana să se nască cu probleme grave de vedere. „Cred că s-a întâmplat ceva în timpul sarcinii. Părinţii sunt oameni normali, fără probleme de sănătate. Am purtat ochelari de când mă ştiu, sunt norocoasă însă, reuşesc să întrezăresc, mă pot descurca singură. În prezent, glaucomul îmi este foarte afectat, fac tensiune oculară foarte mare, deja nu o mai pot ţine sub control, nici măcar cu tratament. Pe 18 februarie sunt programată la un spital din Iaşi pentru intervenţie chirurgicală. Există riscul să îmi pierd şi ultimele zece procente din vedere“, a povestit Diana.
Chiar dacă doar întrezăreşte, Diana simte omul, îi simte intenţiile din tonalitatea vocii. A urmat Liceul de Artă din Craiova, apoi Conservatorul de Muzică din cadrul Facultăţi