La Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului a fost marcată, joi, 7 februarie, „Ziua Roşiei Montane”. Evenimentul s-a desfăşurat în aula colegiului. La iniţiativa profesoarei Ştefania Boca au fost organizate activităţi care şi-au propus să sensibilizeze elevii şi participanţii şi să ofere mai multă informaţie despre această reală problemă a României.
Primul moment a constat într-o scurtă introducere făcută de profesoara Boca, care este direct implicată, pe bază de voluntariat, în promovarea zonei şi a aspectelor legate de aceasta. A urmat vizionarea unui film de prezentare, intitulat Patrimoniul Roşia Montană. Cei prezenţi au aflat istoricul zonei, bogăţia pe care o are de oferit cadrul natural, valoarea de patrimoniu a galeriilor păstrate acolo de sute de ani. Profesoara Ştefania Boca ne-a spus că „filmul a avut intenţia de a raporta noţiunea de aur la materialul uman şi natural existent în zonă, şi nu la bogăţia subterană limitată care se intenţionează a fi exploatată, cu un impact negativ puternic asupra locului. Finalul a devenit o invitaţie de implicare, de voluntariat şi pentru jumătate de oră toată lumea a încercat, prin puterea imaginaţiei, să vizualizeze efectele unei redeschideri a minei”.
Dezbateri „Pro sau Contra Exploatării Roşiei Montane”
Profesorul Daniel Rusu, împreună cu câţiva elevi din clasa a X-a A, au organizat joi o dezbatere pe tema „Pro sau Contra Exploatării Roşiei Montane”. Elevii Petra Sîrbu, Mihaela Buzec, Andrei Tănăsescu şi Andrei Moroşan, membri ai Clubului de Debate, au prezentat argumente pro şi contra. Aceştia au intrat foarte serios în roluri de guvernanţi, propunând susţinerea moţiunii de exploatare a zonei şi, de cealaltă parte, de opozanţi ai iniţiativei de a deschide cea mai mare mină auriferă de suprafaţă din Europa, iniţiativă propusă şi susţinută de compania Roşia Montană Gold Corporation. Pro