Interviu cu Vlad Fiscutean, fondatorul fenomenului „Români celebri”
Pe 9 februarie 2012 apărea încă una dintre milioanele de pagini de pe reţeaua de socializare Facebook. Un tânăr timişorean a găsit o metodă atractivă de a da mai departe ideile unor români celebri. Prin citate atent selectate, ataşate de imagini, într-o excelentă realizare grafică, pagina „Români celebri” a ajuns rapid una dintre cele mai apreciate din România. În prezent, peste 78.000 de utilizatori de Facebook urmăresc această pagină. Despre ideea paginii, despre impactul şi riscurile ei, dar şi despre viitorul unei astfel de campanii culturale, am vorbit cu Vlad Fiscutean, fondatorul paginii „Români celebri”.
- Cum s-a născut pagina „Români celebri”?
- Un prieten, secretar general la Asociaţia Peisagiştilor, a postat pe Facebook un citat din Caragiale, despre ţara asta care e încă nefăcută. Era un text destul de lung. A prins cât a prins la el, dar ştiam că nu e în forma care să prindă cu adevărat. Am luat textul, l-am tăiat, păstrând ideea şi păstrând inclusiv cuvintele acelea vechi, dar am făcut un rezumat. Am făcut o poză tematică, la care am adăugat rezumatul. A prins destul de bine. A avut câteva zeci de like-uri. Aşa mi-a venit ideea cu „Români celebri”. Eu întotdeauna am crezut că, ambalată cum trebuie, cultura prinde. Experienţa asta am avut-o şi la TED, unde se scot bani din idei ambalate bine. Era clar că trebuie să ambalăm cultura diferit şi Facebook-ul este un mijloc care permite lucrul acesta.
- A fost un succes rapid.
- Conceput a fost gândit destul de repede şi acum pare că succesul e peste noapte, când de fapt e o muncă de ani. Mă gândesc de peste şapte ani cum să ambalez chestia asta, cum să împachetez cultura. Chiar dacă s-a întâmplat repede, am ştiut de ce pun „Români celebri” şi nu „faimoşi”, de ce nu pun ghilimele şi aşa mai departe. Unul dinte lu