Lugojeanul Tiberiu Gaşpar are 92 de ani şi este decanul de vârstă al măcelarilor din judeţul Timiş. Nici măcar la această vârstă nu stă deoparte când vine vorba de prepararea cârnaţilor bănăţeni
Tiberiu Gaşpar, la 92 de ani, a fost unul din premianţii tradiţionalului eveniment “Degustarea cârnaţilor băbăţeni”, care s-a desfăşurat la Lugoj. Cârnaţii preparaţi după reţeta celui mai în vârstă măcelar din judeţul Timiş au fost apreciaţi de juriu şi degustători. Întrebat care este secretul cârnaţilor preparaţi de el, Gaşpar zâmbeşte. “Acest lucru nu vi-l pot spune. O ştiu doar cei din familie”, a spus lugojeanul.
Tiberiu Gaşpar s-a născut în 28 mai 1921 şi spune că era copil când a ajuns ucenic la un măcelar slovac.
“Aveam 14 ani când m-am dus ucenic la Ştefan Valen. La noi erau cârnăţari români, germani, maghiari, dar eu am învăţat de la un slovac. De la el am învăţat că cel mai important este omenia şi să nu încerci să păcăleşti. Să nu încerci să furi când cântăreşti”, a declarat Tiberiu Gaşpar.
Atât înainte, cât şi după unirea Banatului cu Regatul României, Lugojul era un oraş renumit pentru breasla măcelarilor, cârnăţarilor şi măţelărilor. Sunt domenii foarte vechi, care s-au transmis din familie în familie. În Lugoj a fost mereu o concurenţă între cei care au practicat aceste meserii. Spre exemplu, în 1913, oraşul de pe Timiş avea 186 de măcelari.
„După ucenicie am lucrat ca şi calfă la măcelăria lui Valen. Foloseam reţete şvbeşti şi ungureşti, care erau cele mai bune. Românii au învăţat meserie de la ei. Tot de la ei au fost preluate şi utilajele care se foloseau pentru prepararea cârnaţilor”, a mai declarat Tibiu Gaşpar.
Steagul măcelarilor primit de la Regele Ferdinand
Breasla măcelarilor din Lugoj a fost înfiinţată în 1921, anul când s-a născut şi Tiberiu Gaşpar. În 1927, măcela