Marele Zid Chinezesc, o capodopera a arhitecturii medievale, fascineaza zeci de milioane de oameni din intreaga lume anual. Zidul se intinde prin desert, munti, vai si paduri, sfidand cu mandrie forta naturii de cateva sute de ani.
Marele Zid are peste 21.000 de kilometri lungime, 6 metri inaltime si 4,5 metri latime. In unele zone rurale, unde starea sa nu mai este atat de buna, nu mai are aceeasi latime, arata Buzzle.
Marele Zid Chinezesc a fost construit in etape de mai multi imparati si numeroase dinastii timp de peste 1.000 de ani. Constructia a inceput in timpul dinastiei Qin in jurul anilor 221 inaintea erei noastre, iar zidul servea de baricada pentru atacatorii nomazi din nordul Chinei. Ultima data a fost utilizat in scop militar in 1938 in razboiul dintre China si Japonia.
De-a lungul anilor, Marele Zid a suferit numeroase modificari. Dinastia Ming l-a extins si i-a adaugat turnuri de paza. Dinastiile Han, Sui si Jin au mai contribuit la constructia sa.
La inceput, la constructia Marelui Zid s-au folosit materiale precum noroi, pietre si lemn si abia in timpul dinastiei Ming s-a trecut la caramizi. Materialele difera si de la zona la zona. La munte, de exemplu, s-au folosit pietre din munti, la campie solul a fost transformat in bucati mici de pamant tare, iar in desert s-au folosit si plante precum ienuparul.
Marele Zid Chinezesc este asezat in provinciile nordice si centrale, aproape parale cu granita cu Mongolia si trece prin Liaoning, Hebei, Tianjin, Beijing, Inner Mongolia, Shanxi, Shaanxi, Ningxia si Gansu.
Acesta este considerat una dintre minunile medievale ale lumii, alaturi de Stonehenge, Coloseeumul si Taj Mahal. Din 1987 face parte din Patrimoniul Mondial.
Cel mai mare cimitir din lume
In timpul constructiei zidului au fost angrenati foarte multi oamen