Corespondenţă din China
În zgomot infernal, specific oricărui eveniment important din viaţă, chinezii au intrat, sâmbătă seara, în Noul An după calendarul lunar tradiţional, anul şarpelui negru de apă (10 februarie 2013 - 30 ianuarie 2014). Cu excepţia zonelor centrale şi rezidenţiale unde chiriile pot ajunge şi la 10 mii de euro/lună pentru un apartament, capitala Chinei s-a aliniat la startul competiţiei aproape nebune a zgomotului de petarde, artificii, capse, a spectacolului de lumini cu care, potrivit tradiţiei, este alungat răul şi odată cu el anul dragonului. Zgomotul de infern deschide porţile anului şarpelui despre care se spune că este al frumuseţii, înţelepciunii dar şi al marilor şi puternicelor schimbări şi încercări.
Timp de două săptămâni cât durează Sărbătoarea Primăverii, chinezii marchează cel mai important eveniment de peste an, sărbătoarea fiind similară cu revenirea în familie a tuturor celor plecaţi la muncă pe întinsul teritoriu al ţării asiatice. Pentru cei care nu au dimensiunea acestui exod, subliniez că, vreme de aproape o lună, peste 700 de milioane de chinezi se vor afla în mişcare, numărul călătoriilor estimate fiind de 3,4 miliarde. Este de înţeles de ce sistemele de transport rutier, feroviar, naval şi aviatic dau acum cele mai dificile teste de anduranţă, în condiţiile în care China dispune de cele mai mari, mai performante şi mai diverse sisteme de călătorie din lume.
Anul schimbărilor interne
Anul Şarpelui 2013 va intra în istoria Chinei ca fiind cel al schimbărilor majore, un nou eşalon politic preluând conducerea statului după cei zece ani de mandat ai preşedintelui Hu Jintao şi premierului Wen Jiabao. O succesiune firească, o predare de ştafetă care respectă tradiţiile chineze ale Partidului Comunist, în urma căreia Xi Jinping va prelua cea mai înaltă funcţie în stat, în vreme ce Li Keqiang va