Slănina afumată şi ţinută în sare, o specialitatea de la Odorheiul Secuiesc şi cârnaţii de mangaliţă din comuna bihoreană Sînmartin au fost doar câteva dintre bunătăţile care au atras astăzi zeci de clujeni la festivalul Slană Fest.
Organizat în centrul Clujului în ultimii trei ani, evenimentul a devenit deja o tradiţie. După o degustare de ţuică, vizitatorii şi-au putut potoli foamea şi cu un gulaş tradiţional.
Vizitatorii festivalului s-au abţinut cu greu să nu guste din preparatele tradiţionale aranjate ca în cămara bunicii pe mesele de lemn. Cu atât mai greu le-a fost să plece acasă fără o bucată de slănină, un cârnăcior sau puţină untură de casă.
"Avem vreo şase - şapte feluri de slănină. Slănină de Cluj, slănină ardelenească, slănină englezească şi slănină fiartă. Noi, cei care avem reţele noastre, întotdeauna minţim. Eu pot să spun orice despre cum prepar, dar în principiu zona noastră are nişte fântâni de sare. Toate produsele care se pun şi la fum le punem şi la apă sărată şi mai punem şi nişte condimente", spune Mozes Istvan, producător din Odorheiul Secuiesc.
Una dintre vedetele târgului a fost slănina de mangaliţă cu paprika, pregătită de un fermier din localitatea Sînmartin, din judeţul Bihor.
"Este slănină de mangaliţă. Este o marcă deja. Este vorba despre un porc străvechi, care nu s-a modificat genetic. Are alt gust şi un conţinut scăzut de colesterol", a declarat Vincze Peter, producător de slănină din Sînmartin.
Clujenii s-au bucurat din plin de bunătăţile de casă de la târg şi au plecat de acasă cu "un pic" de slănină, cârnaţ, dar şi jumări sau caltaboş.
La plecare, fiecare vizitator a fost omenit cu o felie de pâine de casă cu untură şi ceapă verde.