Pagini alese din istoria judetului Neamt
Într-un ordin circular înaintat Revizoratului Scolar al judetului Neamt de către Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice, cu Ordinul circular nr. 1551/1893, se punea în vederea amintitei institutii, aducerea la cunostintă „doamnelor directoare, domnilor directori, doamnelor directori-învătătoare si domnilor învătători“ a unor instructiuni cu privire la bunul mers al activitătilor scolare în această parte a tării. Printre acestea, în afară de tinuta scolară a tuturor elevilor referitoare la „curătenia trupului (obraz, urechi, mîini), a rufelor si hainelor, a localului, a curtei si a latrinelor scoalei“, se număra si atentia cuvenită predării istoriei în asezămintele scolare.
Astfel, se cerea ca „să se deie o mai mare atentiune studiului istoriei nationale si să nu vă mărginiti numai a permite copiilor să memorizeze diferitele bătălii sustinute de strămosii nostri, contra diferitilor dusmani cu care a trebuit să se lupte, pentru apărarea scumpei noastre patrii“. Dascălii copiilor trebuiau în acelasi timp „să facă în asa mod ca să se dezvolte în ei sentimentul pentru apărarea si conservarea patriei, asa încît serviciul militar să nu-l considere ca o nenorocire la care ar fi condamnat de sortă (soartă, n.n.), ci ca o datorie de care nu trebuie să caute a se sustrage, după cum se întîmplă chiar în timpul de pace, necum în timpul de rezboiu, dovadă studiul statisticei dezertorilor făcută de Ministerul de Rezboiu“.
În continuare, se mai atrăgea atentia ca atunci „cînd faceti cu copiii studiul istorie patriei să le arătati că apărarea patriei se impune tuturor fiilor săi deopotrivă si că acest principiu dar să nu fie rău apreciat si rău înteles de cei chemati a-l îndeplinirii si că trebuie să se supună iar în contra acestei stări de lucru sînteti chemati a lupta deoarece legile militare nu vor