Poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, din cadrul IPJ Vrancea şi de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog s-au întâlnit, ieri, cu elevii celor două licee din Panciu pentru o dezbatere privind prevenirea violenţei şi a consecinţelor consumului de substanţe halucinogene. Comisarul Monica Manolache, de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, a anunţat că, şi în 2013, Poliţia Română va continua derularea programelor de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, a infracţiunilor comise cu mare violenţă, a furturilor din locuinţe, precum şi a accidentelor rutiere.
Monica Manolache a recunoscut că nu întotdeauna poliţiştii ajung să cunoască toate cazurile de violenţă din şcoli, întrucât conducerea lor „ţine la secret aceste situaţii, care ies la iveală doar atunci când sunt foarte grave”. „E vorba de imaginea liceului, de toleranţă, de ideea că «merge de data asta, şi data viitoare anunţăm la Poliţie». De aceea nu avem o situaţie foarte clară a faptelor”, a explicat aceasta.
Liceenii au aflat de la subcomisarul Răzvan Candrea, de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, cum pot recunoaşte semnele care prevestesc un act de violenţă din partea celor din jur şi au fost învăţaţi cum pot evita ei înşişi să se manifeste violent cu ceilalţi. Acesta i-a mai sfătuit să nu-şi rezolve conflictele personale prin violenţă şi să nu încerce să-şi facă singuri dreptate atunci când se simt lezaţi.
Violenţa pe internet
Monica Manolache a atras atenţia celor prezenţi că anumite forme de violenţă se pot manifesta şi pe Internet. „Vă recomand să aveţi mare grijă cui daţi accept pe aceste reţele şi cu cine sunteţi prieteni pe Internet deoarece în spatele fotografiei de profil se poate ascunde o cu totul altă persoană. Aveţi grijă cu cine împăr-