Zeci de cupluri clujene, care se pregătesc să adopte un copil din centrele de plasament, trec din nou pe la şcoală. Nu orice fel de şcoală, ci la cursuri de pregătire pentru părinţii adoptivi.
Aceste cursuri sunt obligatorii, potrivit procedurii de adopţie, dar sunt gratuite şi organizate de către asistenţii sociali de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Monica şi Camil au încercat ani de zile să aducă pe lume un copil pe cale naturală, însă fără rezultat. Singura soluţie a rămas adopţia.
„Decizia de a adopta un copil a venit în urma experienţei unor prieteni apropiaţi, care au recurs la adopţie. Copiii sunt fericiţi în noul mediul familial”, spune Monica Ceasar.
Soţii Sita se numără şi ei printre viitorii părinţi care se simt pregătiţi să-l primească pe cel mic în sânul familiei şi asta şi datorită cursurilor de pregătire.
„În prima fază a fost un curs pe care l-am perceput ca impus, ca fiind parte din programul de adopţie, însă am avut o surpriză foarte plăcută. Am învăţat chestii noi şi am conştientizat foarte multe lucruri”, spune Sebastian Sita.
Soţia lui, spune şi ea că au învăţat să conştientizeze problemele specifice copilului adoptat.
„Conştientizăm mult mai bine etapele pe care le-a trecut copilul până să ajungă în familia noastră. Este important”, a declarat Florina Sita.
Alina Sabău este asistent social şi explică faptul că viitorii părinţi sunt puşi în situaţii inedite de a experimenta emoţiile şi trăirile celor care îşi abandonează copiii.
Potrivit lui Nicoleta Molnar, directorul Direcţiei Generale de Asistenta Socială şi Protecţia Copilului Cluj, începând din anul 2011-2012 a crescut interesul clujenilor faşă de ceea ce înseamnă procesul de adopţie.
Anul trecut, peste 50 de copii din centrele de plasament din judeţul Cluj şi-au găsit o familie.