I se mai spune şi „Coco Rykiel“ de către presa americană, datorită straielor ei ciudate care au lansat un nou tip de şic. Creatoarea cu origini româneşti a transformat cu o cusătură inversă un întreg mod de viaţă.
Sonia Rykiel (83 de ani) s-a născut într-o suburbie pariziană, la Neuilly, fiind cea mai mare din cele cinci surori ale unei familii evreieşti. Fata unei rusoaice şi a unui român, Rykiel a crescut în Parisul interbelic care i-a marcat viziunea artistică a carierei. În 1953, s-a căsătorit cu Sam Rykiel, proprietarul unui butic cu haine elegante, realizate din materiale importate din Italia. În afară de perioada în care aranja vitrinele magazinului tatălui său, Rykiel nu a avut parte de nicio pregătire formală. A demonstrat că teoria pierde în faţa instinctului şi a viziunii înnăscute a modei.
Totul a început pentru Sonia Rykiel cu haine de sarcină realizate pentru ea, la începutul anilor ’60, când era însărcinată cu primul ei copil. Piesa care a făcut-o celebră a fost pulovărul „poor boy“ (băiat sărac), Rykiel fiind primul designer care a scos cusăturile afară, la vedere, pentru a arăta structura piesei de îmbrăcăminte. De acolo a construit un imperiu care îi poartă numele astăzi.
(Una dintre creaţiile tipice brandului şi viziunii Soniei Rykiel. FOTO Reuters)
Rochia fără bretele, inovaţie proprie
„Prima oară am făcut o rochie, pentru că eram gravidă şi voiam să fiu cea mai frumoasă femeie însărcinată. Apoi am făcut pulovărul, pentru că voiam să am unul cum nu are nimeni“, povestea Sonia Rykiel în cadrul unui interviu. Iar în acei ani, tehnica sa de cusătură a fost o inovaţie de stil ce a rearanjat gusturile publicului în ceea ce priveşte tricotajele. Pulovărul „poor boy“ se vindea în magazinul soţului său, sub brandul Laura.
La puţin timp de la comercializarea acestuia, piesa a ajuns pe coperta revistei „Elle“, mom