Săptămâna trecută, la Sibex, speculatorii au fost mult mai activi comparativ cu săptămâ-nile anterioare. În cele cinci şedinţe, numărul contractelor a ajuns la 7232, iar valoarea tranzacţiilor - la peste 91 de milioane lei. A fost cea mai bună perioadă din acest debut de an, cu volume zilnice care nu au mai fost atinse din ultimele sesiuni ale lui 2012. Cea mai bună şedinţă din intervalul 4-8 februarie a fost consemnată în 5 februarie când a fost spart pragul de 2000 de contracte şi a fost atins cel mai bun volum din anul curent, până acum.
Vineri am asistat, însă, la o reducere a turaţiei, după patru zile bune urmând un recul. Volumul a coborât din nou sub pragul de 1000 de contracte, statisticile consemnând un total de 845, după mai bine de 13 ore de tranzacţionare. "Chiar dacă ritmul a scăzut în ultima zi, tot putem vorbi de un progres, fie el şi mic. Ar fi bine dacă acest fapt va deveni o constantă şi, săptămână de săptămâ-nă, să putem vorbi de o creştere a lichidităţii, fie şi numai de 500-1000 de contracte. Exact aşa cum un sportiv acumulează prin antrenament până să ajungă la maximum de formă. Pentru a duce comparaţia mai departe, aici intrevin însă şi alte variabile, cum ar fi publicul, adică speculatorii. Iar interesul acestora e vital. Ca şi în sport, ei trebuie atraşi prin performanţă. Performanţă înseam-nă produse, condiţii, facilităţi. Dar asta e altă poveste", a explicat un economist.
Speculaţiile cu preţul derivatului pe Dow Jones au susţinut piaţa în cele cinci şedinţe, DEDJIA_RON fiind lider de fiecare dată. Şi vineri produsul menţionat a fost cel mai tranzacţionat, cu aproape 500 de contracte pe scadenţa martie. Cotaţia futures a indicelui a crescut la Sibex cu 45 de puncte, la 13.940 de punc-te. Şi pe piaţa americană indicii s-au bucurat de creşteri la finalul săptămânii.
Perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, a atras viner