"În trecut dietele însemnau deopotrivă sănătate fizică şi psihică”, notează Louise Foxcroft, istoric si autoare a volumului "Calorii si Corsete: O istorie a dietelor de mai bine de 2.000 de ani", citată de bbc.co.uk.
Autoarea trece în revistă “chinurile şi metodele” omenirii, de-a lungul timpului, pentru a arăta mai bine, şi dă exemple ale celor mai ciudate cure de slăbire din lume.
Foxcroft notează că, la începutul secolului XX, americanul Horace Fletcher a decretat ca una dintre cele mai eficiente diete din lume este aceea în care mesteci şi scuipi! "Curentul, adoptat la nivel mondial, s-a bazat pe faptul că mâncarea trebuie mestecata cât mai mult, după care bolul alimentar format din fibrele rămase este scuipat”. Dieta americanului a devenit foarte populară, fiind adoptată şi de scriitorii Henry James şi Franz Kafka.
Chinuri pentru a arăta bine
Dieta cu tenii, este o altă “metodă” ciudată de slăbit pomenită de Louise Foxcroft. A fost adoptată de diverse celebrităţi, printre care şi de cântăreaţa de operă Maria Callas, şi presupunea consumarea de chisturi de tenie de vită de mărimea unor tablete. Ajunse în intestine, acestea ajungeau la maturitate (putea ajunge la 9 metri!) şi absorbeau mâncarea. Dieta avea şi efecte nedorite: diaree şi stare de vomă.
Autoarea cărţii mai vorbeşte şi despre faptul că Lordul Byron a fost printre primii "guru" ai curelor de slabire. Dorind cu disperare să arate bine şi mai ales slab, Byron a adoptat o dietă bazată pe oţet, devenită populară. Lordul bea zilnic oţet şi consuma cartofi care fuseseră anterior ţinuţi în acest lichid. Deşi avea în permanenţă diaree şi stări de vomă, lordul nu s-a lăsat.
Louise comentează că “oamenii au început să prindă gustul dietelor de moft abia în secolul al XIX-lea, aceasta fiind cauza pentru care industria dietelor a căpătat o amploare nebănuită".