Pălinca lui, mândria judeţului. Dar nu numai! Pentru că Flore Chişe a' Tramii a dus faima tăriei de Bihor hăt departe în Europa, până-n capitala Germaniei. Odată cu ea, şi numele României.
Bihoreanul a fost singurul pălincar din Ardeal prezent la cel mai mare târg din lume dedicat agriculturii, alimentaţiei şi horticulturii, organizat în Berlin. Unde pălincarăşu' din Tulca i-a lăsat cu gura pungă pe nemţi, care au stat la coadă să deguste aspra licoare din prune...
Şomer de lux
Din fragedă pruncie, viaţa bihoreanului Florian Chişe (foto), sau Florea Tramii, cum îl ştiu oamenii din satul natal Tulca, a gravitat în jurul tradiţionalei pălinci. De mic era fascinat de roboteala din pălincărie, de nopţile petrecute alături de bunicul şi tatăl său lângă cazanele bolborosind, de focul ce transforma dulceaţa fructelor în aspra licoare ameţitoare... "Am iubit pălincăria dă când eram copil. Aşa am învăţat meşteşugul, robotind pă lângă bunu' şi-apoi dă la tata", povesteşte Florea Tramii, ajuns azi în floarea vârstei, la cei 46 de ani.
Deşi voia să rămână în casa bătrânească din Tulca, vâltoarea vieţii l-a rupt o vreme de satul natal. Mutat cu serviciul în Oradea, după revoluţie a renunţat la fabrică pentru mirajul occidentului. Nu i-a plăcut. După 4 ani trudiţi în Germania, pe şantier, în '98 s-a întors în ţară, decis să transforme pălincăria din casa bătrânească într-o afacere de familie. "Aşe am ajuns şomer dă lux!", zice, fălindu-se că din cei 500 de litri de pălincă produşi anual scoate destul cât să-şi întreţină în condiţii decente familia.
Fruncea Bihorului
Ca afacerea să fie legală şi protejată, bihoreanul a avut nevoie de licenţă de fabricaţie şi de atestatul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Doi ani a aşteptat după acte, dar nu degeaba. Din 2002, Pălinca Trămuţa, denumită aşa după porecla din sat, e recunoscută oficial ca br