Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS) acordă despăgubiri pentru vătămări corporale sau deces victimelor accidentelor atunci când vehiculul vinovat a rămas necunoscut sau dacă vehiculul vinovat nu avea o asigurare RCA valabilă la data accidentului.
Potrivit portalului de specialitate 1asig.ro, măsura de eliminare a contribuţiei pe 2012 fusese luată pentru consolidarea pieţei RCA, care scăzuse puternic anul anterior, având în vedere că FPVS dispunea la acel moment de rezerve suficiente pentru a plăti eventualele despăgubiri.
Anul trecut lucrurile s-au îmbunătăţit uşor pe partea încasărilor din RCA, dar arătau mai puţin optimist pe partea cheltuielilor Fondului. Astfel, în primele nouă luni din 2012 subscrierile din contracte RCA au crescut cu 5%, la 1,52 miliarde de lei (RCA-urile reprezintă cam un sfert din veniturile industriei asigurărilor generale şi de viaţă). În schimb, FPSV avea la sfârşitul lui 2011 disponibilităţi de 106 milioane lei, înregistrase venituri în scădere cu 10% (ca urmare a contractării pieţei RCA cu peste 20% în acel an) şi cheltuieli în creştere cu 9% (cele cu despăgubirile au reprezentat o depăşire spectaculoasă, cu 3,2 milioane lei, a sumelor bugetate), fapt ce a condus la un deficit de 2,9 milioane lei per total. E posibil ca acest deficit de aproape 3 milioane lei să fie motivul reintroducerii contribuţiei către FPVS, în condiţiile în care felia de 1% din încasările companiilor ce vând RCA ajunge la 20 milioane lei. FPVS a fost înfiinţat în februarie 2006 şi este constituit în baza contribuţiilor companiilor autorizate să practice asigurarea de răspundere civilă auto (RCA). După plata despăgubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silită dacă va fi cazul, despăgubirile plătite, cheltuielile legate de plata acestora, precum şi dobânda legală, de la persoanele vinovate sau de la alte entităţi responsabile. Ce