Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a adoptat o rezolutie confirm careia negocierile de aderare la UE a Serbiei trebuie sa inceapa fara intarziere, cu conditia ca guvernul de la Belgrad sa continue procesul de reforma.
O data fezabila in acest sens este iunie 2013, arata Parlamentul European.
Comisia a recomandat guvernului sarb sa continue reformele si sa se concentreze pe justitie, combaterea coruptiei, asigurarea libertatii presei si protejarea tuturor minoritatilor.
Autoritatile sarbe, asadar, trebuie sa faca mai multe pentru a se asigura ca minoritatile nationale, etnice si culturale sunt protejate pe intreg teritoriul sarb, sunt reprezentate corect in administratia publica, justitie si politica si pot avea acces la educatie de calitate in limba minoritara.
Serbia a primit statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeana in 1 martie 2012, dupa un scurt moment de impotrivire din partea Romaniei, care a insistat pentru respectarea drepturilor vlahilor din Valea Timocului.
Conform datelor oficiale, numarul etnicilor romani "vlahi" este de 40.054, desi organizatiile romanesti sustin ca ar fi vorba despre cateva sute de mii de persoane, neincluse in recensamantul din 2002 deoarece se afla temporar la munca in strainatate.
Minoritatea romana din Serbia este separata artificiala intre romani, majoritatea in Voivodina si "vlahii" din nord-estul Serbiei/Valea Timocului. Vlahii nu beneficiaza de drepturile acordate persoanelor apartinand minoritatilor nationale in domeniile educatiei, mass media, religiei sau administratiei publice, asa ca a fost infiintata, in 2009, o Comisie Mixta privind minoritatile nationale.
La 1 martie 2012, a fost semnat Protocolul sesiunii a doua a Comisiei Mixte privind minoritatile nationale, in prezenta comisarului european pentru extinde