Ţăranii care au suprafeţe agricole mai mari de două hectare trebuie să se pregătească pentru un impozit minim de câteva zeci de lei. Suma care trebuie plătită statului depinde de suprafaţa de teren lucrată, de categoria acesteia, de numărul de animale crescute în gospodării. O altă noutate pentru ţărani este obligaţia plăţii contribuţiilor la sănătate, care se calculează la normele de venit pentru agricultură. În schimb, agricultorii nu plătesc contribuţia la sistemul de pensii.
Conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a adus precizări referitoare la modul în care trebuie plătit impozitul agricol calculat la normele de venit. Este un impozit ce îi vizează pe fermierii care lucrează o suprafaţă mai mare de teren şi care vor trebui să plătească un impozit minim către bugetul statului, în funcţie de terenul lucrat şi de animalele din gospodărie. În schimb, fermierii săraci, cu suprafeţe mici de teren şi animale puţine în curtea gospodăriei nu vor plăti niciun impozit suplimentar faţă de situaţia existentă până acum. Ţăranii vor plăti impozitul după ce încasează banii din producţie, în două tranşe, pe 25 octombrie şi pe 15 decembrie.
Impozitul este calculat la norme de venit şi nu la venitul înregistrat efectiv de fermieri. Astfel este eliminată birocraţia, iar fermierii nu sunt obligaţi să înregistreze în registre fiecare achiziţie şi cheltuială făcută pentru obţinerea recoltei. Aceste norme sunt detaliate în funcţie de categoria terenurilor şi animalele pe care le creşte fermierul. Ulterior, după modificarea legislaţiei referitoare la comercializarea în pieţele agricole, fermierii vor putea opta pentru un sistem real, în funcţie de veniturile efective obţinute.
La calcularea impozitului, fermierii trebuie să ştie că veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute, individual sau într-o formă de asociere, din