Parlamentul a adoptat joia trecută, cu amendamente, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013. În favoarea adoptării proiectului de act normativ propus de Guvern s-au pronunţat 309 senatori şi deputaţi, fiind înregistrate 108 voturi împotrivă.
După vot, premierul Victor Ponta a declarat în plenul reunit al celor două Camere că nu este un buget perfect, dar este cel mai bun pe care putem să-l avem în prezent. El le-a mulţumit totodată parlamentarilor pentru votul dat, precizând că până la urmă, dincolo de votul de învestitură, cel mai important vot este cel pentru buget. Premierul a mai adăugat că este bine că avem un buget votat, dar trebuie avut grijă cum se cheltuiesc banii pentru că sunt zone unde se pot face economii, chiar şi din actualul buget, iar la prima rectificare, care nu poate să aibă loc înainte de luna iulie, “să reparăm acolo unde sunt lucruri de reparat”.
Se poate spune, totuşi, că aşteptările românilor au fost, cu toată sărăcia, mai mari, pornind inclusiv de la unele promisiuni ale USL din timpul campaniilor electorale de la locale şi parlamentare, care nu au fost onorate.
Sperăm că deocamdată. Dar cu toate că bugetul nu oferă prilej de sărbătoare, se cuvine recunoscut cu obiectivitate că, într-un prim pas, bugetarilor li s-au majorat salariile cu 7,4%, primind înapoi, astfel, eşalonat ceea ce le-a fost luat de guvernarea portocalie, pensiile au crescut cu 4% şi a crescut salariul minim. Desigur, nu e mult, dar nici puţin, ci după buget.
În aceeaşi ordine de idei, se impune menţionat faptul că deşi parlamentarii şi-au dat votul final pe bugetul pentru anul 2013, în mod paradoxal acest vot nu este totuşi unul final. Motivul este acela că PDL a contestat la Curtea Constituţională Legea bugetului, sesizarea urmând să fie dezbătută pe 20 februarie. Printre altele, democrat-liberalii sunt nemulţumiţi că nu au f