Stilul de viaţă modern vine şi cu beneficii, dar şi cu neajunsuri pentru sănătate. Unul dintre aceste neajunsuri este că o boală care afectează cu predilecţie femeile şi care apărea, de obicei, după menopauză, a început să se instaleze chiar înainte de 40 de ani. Este vorba despre osteoporoză, care macină oasele, făcândule fragile şi predispuse la fracturi. Dr. Elena Mihai ne spune cum depistăm din vreme această afecţiune. Stilul de viaţă modern vine şi cu beneficii, dar şi cu neajunsuri pentru sănătate. Unul dintre aceste neajunsuri este că o boală care afectează cu predilecţie femeile şi care apărea, de obicei, după menopauză, a început să se instaleze chiar înainte de 40 de ani. Este vorba despre osteoporoză, care macină oasele, făcândule fragile şi predispuse la fracturi. Dr. Elena Mihai ne spune cum depistăm din vreme această afecţiune.
Cu toate că şi bărbaţii pot suferi de osteoporoză, riscul de a dezvolta această boală este de patru ori mai mare în cazul femeilor, explică dr. Elena Mihai.
De vină este declinul producţiei de estrogen, hormonul care menţine integritatea ţesutului osos, după instalarea menopauzei.
Până la 30 de ani, masa osoasă se înnoieşte continuu, ţesutul îmbătrânit fiind înlocuit de ţesut nou. Însă după această vârstă, echilibrul se strică şi pierderea de os vechi este mai rapidă decât dezvoltarea celulelor noi.
Stilul de viaţă este vinovat
Ca urmare, ţesutul se rarefiază treptat şi oasele devin poroase, fragile şi predispuse la fracturi. Teoretic, acest proces distructiv ar trebui să se accelereze abia după instalarea menopauzei.
Practic însă, a început “să ia viteză” de o vreme încoace, chiar înaintea vârstei de 40 de ani, din cauza stilului de viaţă modern, care amplifică mulţi factori de risc ai osteoporozei.
Ce ne predispune la această afecţiune?
Ei bine, factorii de risc se împart în două categori