Celebra autoare de romane poliţiste a urcat pe creasta valului în 1922, în Honolulu. Experienţa a descris-o, apoi, în nuvelele sale
“Arch, nu pooooot, mor de ruşine, ce naiba!”. “Hai, Clari, nu eşti tu cea căreia îi plac suspansurile? Ce e mai cool decît asta?”. “Uite cum se uită copiii ăia la mine! Zici că sînt o broască ţestoasă care tocmai se pregăteşte să depună ouăle”… Aşa-i, scena-i cam hilară. Undeva, pe o plajă populată de şmecherii vremii, o doamnă cam pe la 30 de ani stă întinsă, pe burtă, pe o placă. Nisipu-i fierbinte, ea dă din mîini şi din picioare, iar cîţiva băiețani o arată cu degetul. Stop. Lămuriri.
“Arch” e soţul. Archibald Christie. Englez, fost pilot cu ştaif în timpul Primului Război Mondial. “Clari” e soţia. Aghatha Mary Clarissa Miller. S-au luat de Crăciun, în 1914. Astfel, ea a devenit Agatha Christie. Da, una dintre cele mai cunoscute scriitoare din lume, “regina” romanelor poliţiste. Plaja e Muizenberg, în Africa de Sud. Bucata de lemn este o placă de surf, iar englezoaica tocmai se pregăteşte să devină prima femeie din lume care a stat, în picioare, pe aşa ceva.
I-a plăcut, de mică, bălăceala
Agatha a copilărit pe coastele de sud ale Angliei, prin Torquay-ul natal. Aici toată lumea trebuia să ştie, obligatoriu, să înoate. Avea o structură atletică, devenise una dintre specialiste, iar prietenii spuneau că făcea nişte scufundări de excepţie. Pe 20 ianuarie 1922, cuplul s-a urcat la bordul unui vas cu destinaţia Africa de Sud. Au ajuns, aici, pe 6 februarie. Imediat au plecat spre Durban şi spre plaja Muizenberg. Deşi pare greu de crezut, aici se făcea surfing încă de la 1904. Un localnic, H.W. Porter, pe o placă de 1,5 m x 45 cm, uimea lumea.
Agatha nu era nici celebră, dar nici necunoscută. Prin 1916 scrisese “Misterioasa afacere de la Styles”, prima sa operă, bine primită de critică. Acolo îi dăduse naşte