Descoperirea cărnii de cal în locul celei de vită în lasagna comercializată în Marea Britanie de către Findus dezvăluie un circuit comercial complex ce implică mai multe companii şi ţări europene, relatează AFP, care prezintă actorii principali ai acestui scandal, informează Mediafax.
Findus. Grup agroalimentar internaţional lider în alimente congelate de distribuţie mare şi medie ce comercializează produse preparate sub supravegherea sa sau de către subcontractanţi. În Franţa, 100 la sută din peştele pane vândut este procesat într-o fabrică din Boulogne-sur-Mer. Alte produse, cum este lasagna de “carne de vită”, sunt preparate de subcontractori. Findus a cumpărat acest produs gata preparat de la compania franceză Comigel. Findus se consideră victima unei înşelătorii şi intenţionează să depună plângere.
Comigel. Companie cu sediul social în Metz, în estul Franţei, specializată în fabricarea de preparate congelate cu marca distribuitorului. Produsele sale sunt distribuite în 16 ţări din Europa. Lasagna vândută Findus a fost preparată de o filială a Comigel, Tavola, cu sediul la Capellen, în Luxemburg. Preşedintele general al Comigel, Erick Lehagre, a declarat pentru AFP că a fost sesizat, la începutul lunii februarie, de persoane de pe piaţa britanică în legătură cu o “problemă” legată de carne. El a iniţiat o anchetă pe lângă furnizorul de carne al Tavola: compania franceză Spanghero.
Maison Spanghero. Companie cu sediul în Castelnaudary (sud-vest), specializată în fabricarea şi comercializarea produselor pe bază de carne. Compania a aparţinut multă vreme familiei jucătorului de rugby Spanghero şi a fost vândută în 2009 unei cooperative agricole basce, “Lur Berri”. Preşedintele general al Lur Berri, proprietarul Spanghero prin intermediul holdingului Poujol, Barthélémy Aguerre, contactat prin telefon, susţine că firma a compărat din România carne