Bancnota este un cunoscut mijloc de plată din hârtie tipărită, emisă de o bancă. Începând cu secolul al XIX-lea, bancnotele au fost tipărite pe hârtie fină multistrat, rezistentă la mânuire, purtătoarea unei imagini filigranate ca mijloc de protecţie împotriva falsificării. După anul 1980, multe ţări au adoptat bancnotele din polimeri (polipropilenă). În anul 2008 doar cinci ţări aveau în circulaţie astfel de bancnote: Australia, Noua Zeelandă, Brunei, România şi Vietnam.
Prima bancnotă din polimeri emisă de România (Banca Naţională) a fost cea de 2.000 lei din 1999, lansată cu ocazia eclipsei totale de soare din 11 august, ţara noastră fiind prima din Europa care a pus în circulaţie o astfel de bancnotă. Astăzi, toate bancnotele româneşti aflate în circulaţie sunt realizate din polimeri, iar pe fiecare bancnotă este reprodus portretul unui reprezentant de seamă al culturii naţionale.
Pentru o mai bună cunoaştere şi promovare a culturii şi personalităţilor româneşti, Romfilatelia a introdus în circulaţie o emisiune de mărci poştale având ca temă „Portretele bancnotelor“.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 0,80 lei este reprodus portretul lui Nicolae Iorga (1871-1940), un reputat istoric, critic literar, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, profesor şi academician român (bancnota de 1 leu). După studii elementare și gimnaziale în Botoșani, termină Liceul Național din Iași în 1888. Absolvă Universitatea din Iași într-un singur an cu diploma “magna cum laude”. Continuă studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig, obținînd doctoratul (1893) la numai 23 de ani. Iorga devine in 1893, la numai 23 de ani, membru corespondent al Academiei Române. În 1894, la 24 de ani, obține prin concurs catedra de istorie la Universitatea din București. Din 1911 este membru activ al Academiei Române. Începînd din 1908 ține cursuri de vară la Vălen