Studii secrete efectuate de Departamentul Apărării din SUA pun sub semnul întrebării capacitatea sistemului de apărare antirachetă, care ar urma să fie amplasat în Europa, de a proteja SUA de rachetele iraniene, susţin anchetatori ai Congresului. Sursa: Reuters
Oficialităţi din armată cred că problemele pot fi totuşi depăşite şi continuă să avanseze cu aceste planuri, dar soluţiile propuse s-ar putea dovedi dificile, relatează Associated Press. O posibilitate a fost deja exclusă ca fiind nefezabilă din punct de vedere tehnic.
O alta, care presupune reamplasarea interceptorilor de rachete din Polonia şi posibil România pe nave din Marea Nordului, ar putea fi explozivă din punct de vedere diplomatic.
Studiile secrete vin să sublinieze problemele serioase legate de acest plan, care a fost criticat pe mai multe fronturi. Republicanii susţin că planul a fost întocmit în grabă în încercarea de a calma Rusia, care s-a opus unui sistem iniţial şi care continuă să se opună, deoarece consideră că scutul este menit să contracareze propriile rachete.
Într-un moment în care armata se confruntă cu tăieri bugetare de proporţii, studiile ar putea determina Congresul să se mai gândească dacă este cazul să cheltuiască miliarde de dolari pentru un sistem care ar putea să nu îşi îndeplinească scopurile initiale.
Studiile secrete au fost rezumate într-o informare pentru congresmeni de către Government Accountability Office, GAO, aripa nepartizană a Congresului, care se ocupă de investigaţii şi audit, şi care pregăteşte un raport. Informarea, care nu a fost secretizată, a fost obţinută de Associated Press.
Oficialităţile care au discutat cu Associated Press au insistat că interceptorul care ar urma să protejeze SUA se află în primele stadii de dezvoltare, iar capacităţile lui nu sunt cunoscute.
Protecție pentru aliații e