Cazurile de înşelăciuni prin intermediul telefonului mobil şi fix sunt din ce în ce mai numeroase. Zeci de vrânceni au picat, până acum, în capcanele întinse de infractori, care au reuşit să-i convingă să le trimită diferite sume de bani pentru a putea ridica premii care în cele din urmă s-au dovedit a fi fictive.
Mai nou, infractorii au găsit o altă metodă de a face rost de bani, extrem de pe-riculoasă şi care poate face victime, dacă partea vătămată stă prost cu inima. Aceştia sună diverse persoane şi se dau drept rude ale acestora, cerându-le bani pe motiv că au fost implicaţi în incidente deosebit de grave. Unele dintre persoanele contactate de escroci au fost atât de naive încât au trimis şi câte 2.000 lei la adrese indicate, realizând că au fost înşelate abia după ce au expediat banii.
Poliţiştii vrânceni atrag atenţia încă o dată, asupra acestui gen de înşelăciuni şi îi sfătuiesc pe oameni să fie atenţi. Oamenii legii sunt de părere că în perioada următoare numărul înşelăciunilor prin telefon ar putea creşte. „Având în vedere posibila intensificare, în perioada următoare, a înşelăciunilor prin telefon, prin care cetăţenii pot fi înşelaţi prin intermediul sms-urilor sau apelurilor telefonice, prin care sunt anunţaţi că au câştigat o sumă mare de bani sau produse electronice de ultimă generaţie (televizoare LCD, calculatoare, telefoane mobile, tablete etc) poliţiştii vrânceni vor desfăşura o campanie de informare”, au transmis oamenii legii.
În general, autorii acestor fapte sunt persoane private de libertate aflate în penitenciarele din ţară, care acţionează în complicitate cu persoane aflate în libertate.
Recomandările poliţiştilor
- manifestaţi prudenţă şi verificaţi dacă ceea ce vi se comunică prin telefon este adevărat prin informare la serviciile de informaţii clienţi de la operator;
- nu daţ