România nu a primit din partea autorităţilor franceze date concrete privind loturile de carne de cal care au făcut obiectul schimburilor intracomunitare în Franţa, deşi reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au luate legătura cu instituţiile abilitate şi au demarat deja controale la cele două abatoare româneşti suspectate de fraudă.
'Toate informaţiile pe care le avem până în prezent despre carnea de cal provenită din România sunt furnizate doar de presă, pentru că noi nu am primit nimic oficial din partea autorităţilor franceze, niciun fel de date despre trasabilitatea produselor, respectiv despre transport, etichetare sau numărul de loturi de carne. Ei nu lucrează sâmbata şi duminica. Însă noi am luat legătura cu autoritatea veterinară franceză şi am demarat, în baza suspiciunilor prezentate, controale la cele două abatoare care au schimburi intracomunitare cu carne de cal. Susţin în continuare, deşi încă nu avem finalizată ancheta, că totul a plecat corect şi oficial din ţară. Mi-e greu să cred că ar putea exista astfel de erori', a declarat duminică pentru AGERPRES Constantin Savu, director în cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Până în momentul de faţă toate sursele indică faptul că unităţile au efectuat corect schimburile intracomunitare în Franţa cu carne de cal şi carne de vită.
Ministerul Agriculturii a anunţat că va transmite în cursul zilei de duminică informaţii despre rezultatele controalelor la cele două abatoare.
Agenţia Britanică pentru Siguranţă Alimentară (FSA) a anunţat joi că a descoperit că lasagna marca Findus, care ar trebui să conţină carne de vită, conţinea în anumite cazuri chiar 100% carne de cal, iar acest produs era fabricat de compania franceză Comigel.
Preşedintel